De vijgenboom

In Nederland zie je deze boom niet vaak langskomen, en al helemaal niet wanneer je aan het wandelen bent door de bossen. Dit komt onder andere omdat de boom niet goed tegen de koude winters van Nederland kan. Tegenwoordig willen wel steeds meer mensen graag een vijgenboom in hun tuin of in hun huis hebben, dit kan bijvoorbeeld zijn omdat zij de vijgenboom een mooie boom vinden, maar ook omdat ze graag de vijgen ervan af eten. Gelukkig voor deze mensen zijn de winters in Nederland steeds minder koud, en kan de boom daardoor ook steeds beter overleven in de tuinen in dit land.

Vruchten van een vijgenboom

Voordat een vijgenboom zijn vruchten krijgt, zullen er kleine bloemetjes groeien aan de vertakkingen van de boom. Dit gebeurt bij de vijgenboom meestal drie keer per jaar, waar het bij andere bomen maar éénmaal is. Deze bloemen worden vervolgens bevrucht door de zogenaamde vijgenwesp. Wanneer de bloem bevrucht is zullen de bloemen een vijg produceren welke vervolgens zal gaan rijpen en na een aantal dagen zal dan de vijg klaar zijn om op te eten. In Nederland zal dit proces alleen wat anders gaan, hier hebben wij namelijk geen vijgenwesp. Wel zijn er speciale middelen gemaakt die een kunstmatige vorm van bevruchting geven waardoor er alsnog een rijpe vrucht uit de vijgenboom kan komen.

De vorm van de vijgenboom

De vijgenboom zelf is een zeer indrukwekkende boom om te zien, met name door de vele vertakkingen en de grijze kleur van de stam. Wanneer de boom ouder wordt, zal de grijze kleur omgezet worden in een donkergrijs patroon en kan deze ook tien meter hoog worden. Naast de stam en takken van de boom zijn de bladeren ook heel bijzonder. In tegenstelling tot de normale loofboom, zijn de bladeren van de vijgenboom heel dik en bijna leerachtig te noemen. Deze bladeren kunnen ook aardig groot worden (30 x 25 cm), waardoor de complete verschijning van de boom zeer indrukwekkend is om aan te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *