Stuurkogels gaan niet eeuwig mee

Stuurkogels

De vraag blijft altijd, wanneer moet ik ze vervangen? Voor stuurkogels bestaan geen kilometer vereisten, je moet ze periodiek inspecteren en vervangen als ze versleten zijn. Over het algemeen kunnen ze makkelijk meer dan 160.000 kilometer meegaan, maar verkeersdrempels, kuilen en strooizout in de winter werkt niet echt bevorderlijk voor de levensduur.

En als je het niet tijdig in de gaten hebt, kunnen ze zelfs tijdens het rijden los komen, waardoor je de controle over je voertuig kwijt bent. Het nadeel van deze gewrichten is dat ze niet makkelijk te controleren zijn, het voertuig met gelift worden, zodat het voorwiel vrij komt. Je bent dus voor visuele inspectie aangewezen op een werkplaats.

Stuurkogels

Hoe herken je de slijtage symptomen?

Het is belangrijk dat de stofafdichting intact is, de smering in de mof zorgt namelijk voor een maximale levensduur van het gewricht. Je zult merken dat bij uitlubberen van dit gewricht speling in de wielophanging optreedt. Wanneer je daar niets aan doet, zal dit verergeren en buiten de speling zul je ook stuurtrillingen en vreemde geluiden gaan opmerken. Daar komt nog bij dat wanneer je door blijft rijden, andere onderdelen van de stuurinrichting ook zullen slijten.

De slechte wieluitlijning en sporing die hierdoor ontstaat, zorgt voor minder contact met de weg en onnodig bandenslijtage. Bij buitensporig veel speling is het echt tijd om te vervangen. Is de stofbescherming gescheurd of beschadigd dan kan het vet naar buiten en komt water en vuil in het kogelgewricht. Als dit zo is, duurt het niet lang voor dat je een aanzienlijke schade hebt.

Stuurkogels

Vervang preventief

Het is geen verkeerd idee om stuurkogels uit voorzorg te vervangen. Let op tekenen van slijtage zoals, er droog uitzien(geen vet meer) of vertoning van overmatig roestschade. Corrosieschade is een van de belangrijkste oorzaken van falen bij dit soort punten. Let op geluiden als piepen en kraken, dit geeft aan dat het vet ontbreekt.

Natuurlijk zijn er meer punten in een stuurinrichting die door falen vreemde geluiden maken. Daarom is het van belang direct een diagnose te stellen naar de bron van het geluid.

Tijd voor onderdeel vervanging? Wij van autopartsonline.nl hebben van elk merk het juiste onderdeel, door gemakkelijk te bestellen op kenteken zijn vergissingen uitgesloten.